Analisten zijn positief over de vooruitzichten van vier bedrijven in uiteenlopende sectoren: RWE, Infineon Technologies, AXA en Orange. Dat blijkt uit de rapporten van grote partijen zoals J.P. Morgan en Barclays. Wat maakt deze aandelen interessant?
RWE
Koersdoel: 45,13 euro, potentieel: +35 procent
RWE is een van oorsprong Duits energiebedrijf dat actief is in de productie en levering van elektriciteit en gas.
Het concern is een grote speler in de sector en maakt gebruik van verschillende energiebronnen zoals bruinkool, steenkool, gas, afvalverbranding en hernieuwbare bronnen zoals biomassa, wind en zon. Tot april 2023 zat daar ook kernenergie bij, maar de laatste Duitse kerncentrales zijn inmiddels gesloten nadat de Duitse regering in 2011, kort na de kernramp in Fukushima, besloot om definitief te stoppen met de opwekking van kernenergie.
RWE is internationaal actief in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, België, Engeland en een aantal Oost-Europese landen. In Nederland heeft RWE 5 grote elektriciteitscentrales, waarvan 3 op aardgas en 2 op kolen en biomassa (de Amercentrale en de Eemshavencentrale).
Duurzaamheidsinspanningen
RWE wil in 2040 CO2-neutraal zijn in heel Europa en zet in op de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon, waterstof en biomassa. Het bedrijf vervangt steeds meer steenkool door duurzame biomassa in zijn centrales om zo de CO2-uitstoot te verminderen. In de jaren 2024 tot en met 2030 wil het 55 miljard euro investeren om de duurzame portefeuille uit te breiden naar meer dan 65 gigawatt (GW). Ter indicatie: met 1 gigawatt kunnen ongeveer één tot anderhalf miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.
De cijfers laten zien dat RWE een aanzienlijk deel van zijn inkomsten genereert uit hernieuwbare energiebronnen en dat het op dit gebied een sterke groei heeft doorgemaakt. Het bedrijf blijft investeren in de uitbreiding van de groene energieportefeuille als onderdeel van zijn 'Growing Green'-strategie.
Zo realiseert RWE, via dochterbedrijf RWE Renewables, zonneparken op productielocaties in verschillende landen. Het concern uit Essen werkt internationaal ook samen in projecten, zoals het NortH2 waterstofproject in Noordwest-Europa met partners als Shell en Gasunie. Groene waterstof is een belangrijk onderdeel van de investeringsstrategie van RWE. Eind april werd bekend dat het bedrijf een subsidie van 124,9 miljoen euro ontvangt voor het project Eemshydrogen. Daar bouwt RWE een elektrolyser voor de productie van groene waterstof met behulp van duurzame energie uit wind of zon.
RWE behaalde in 2023 een aangepaste nettowinst van 4,5 miljard euro, ruim boven de eigen prognose van 2,2 tot 2,7 miljard euro. Analisten rekenen voor dit jaar op een winst per aandeel van 2,74 euro, waarmee de verwachte koers-winstverhouding van RWE op 12,2 uitkomt. Het dividendbeleid van RWE heeft een stabiele uitkering als doel. Over 2023 komt de uitkering uit op 1 euro per aandeel. Op 6 mei ging het aandeel ex-dividend.
Het aandeel RWE heeft op de beurs sinds begin 2024 een klap gehad. Volgens zakenbank Barclays is de koersdaling – gedreven door lagere energieprijzen – te groot geweest. Het Duitse bedrijf heeft de vooruitzichten voor de middellange termijn niet verlaagd. Barclays-analist Peter Crampton ziet RWE als de meest veelbelovende hernieuwbare energieproducent binnen de, volgens de zakenbank, aantrekkelijke Europese nutssector.
Infineon Technologies
Koersdoel: 43,60 euro, potentieel: +38 procent
Infineon Technologies is een Duits halfgeleiderbedrijf dat in 1999 werd afgesplitst van Siemens. Hoewel de naam niet bij veel mensen bekend zal zijn, is het Duitslands grootste chipfabrikant en behoort het concern tot de tien grootste halfgeleiderbedrijven ter wereld. Het aandeel is opgenomen in de DAX-index met de grootste Duitse beursfondsen en neemt daar de vijftiende plek in. Bovendien is het onderdeel van de EURO Stoxx 50.
Het bedrijf heeft bijna 60.000 werknemers en heeft vestigingen in Europa, de VS en Azië. De beurswaarde bedraagt ruim 43 miljard euro. Infineon produceert halfgeleiders en systemen voor de automotive-industrie, industriële elektronica en de chipkaart- en beveiligingsmarkt.
In 2023 behaalde het concern een omzet van 16,3 miljard euro, waarover een winst werd gemaakt van 3,1 miljard euro. Het rendement op geïnvesteerd kapitaal was met 16,6 procent duidelijk hoger dan de kapitaalkosten van Infineon Technologies, die op basis van schattingen van analisten tussen de 10 en 13 procent liggen.
Het totaalresultaat voor beleggers (inclusief herbelegd dividend) kwam over vorig jaar uit op 35,6 procent. Dat is aanzienlijk beter dan de Duitse hoofdindex die 20,3 procent hoger sloot. Evenwel is de chipsector berucht cyclisch: goede en slechte periodes worden afgewisseld. Over de afgelopen tien jaar is het gemiddelde rendement op het aandeel echter een hele mooie 16 procent per jaar. Daarmee laat Infineon de andere drie aandelen in dit artikel ver achter zich (zie grafiek onderaan). Bedenk daarbij echter wel dat deze bedrijven in heel verschillende sectoren actief zijn.
Sterk in automotive
Infineon Technologies is een pionier op het gebied van silicon-carbide (SiC) chips. Deze worden toegepast in elektrische auto’s, in zonne-omvormers en andere duurzame energiesystemen. De automotive-sector zorgt voor 40 procent van de omzet.
Volgens Morningstar-analist Brian Colello is Infineon wereldwijd de marktleider in vermogenshalfgeleiders. Gezien de elektrificatie van de auto en de verdere opkomst van elektrische voertuigen, zou het bedrijf goed gepositioneerd zijn om de ontwikkeling van aandrijfsystemen in de auto te ondersteunen in het komende decennium, zeker met het toenemende gebruik van siliciumcarbide-gebaseerde halfgeleiders.
AXA
Koersdoel: 37,49 euro, potentieel +19 procent
Met een marktkapitalisatie van 74 miljard euro is AXA de op een na grootste beursgenoteerde verzekeraar van Europa. De omzet was vorig jaar 102,7 miljard euro. Het bedrijf is ook vermogensbeheerder en biedt verschillende financiële diensten aan.
AXA zet voor dit jaar extra in op het bedienen van middelgrote bedrijven om groei te stimuleren, met de verwachting dat de vraag naar producten zoals cyberverzekeringen en klimaatadvies de Franse verzekeraar in de kaart zullen spelen.
Het bedrijf kondigde aan de uitbetalingen aan aandeelhouders te verhogen tot 75 procent van de onderliggende winst, met hogere dividenden en jaarlijkse aandeleninkopen, terwijl het recent een driejarige strategie naast de jaarcijfers bekendmaakte. AXA zal onder dat beleid in 2024 bijna 6 miljard euro teruggeven aan beleggers, waarvan 1,6 miljard euro door middel van aandeleninkopen.
Kloof dichten
Op de ava van 23 april is het dividend van 1,98 euro per aandeel voor het boekjaar 2023 goedgekeurd en op 30 april ging het aandeel ex-dividend. Over het lopende boekjaar wordt door analisten een dividend van 2,13 euro per aandeel verwacht, goed voor een dividendrendement van 6,2 procent. De verzekeraar wil daarnaast 15 procent van de winst gebruiken voor aandeleninkopen.
In de schade- en ongevallenverzekeringstak (Property & Casualty) werd een hele nette combined ratio gerealiseerd van 93,2 procent. Die maatstaf is de optelsom van claims en kosten als percentage van de premie-inkomsten. Een laag cijfer is een teken van een efficiënte bedrijfsvoering. Bij AXA verbeterde deze ratio met 1,4 procentpunt ten opzichte van 2022. Analist Farooq Hanif van J.P. Morgan denkt dat deze verder kan dalen richting 91 in de komende jaren.
Met een verwachte koers-winstverhouding van 9,1 is AXA relatief laag gewaardeerd. Volgens J.P. Morgan heeft de Franse verzekeraar een van de sterkste kapitaalposities onder zijn branchegenoten en biedt het een heel aantrekkelijk rendement uit dividend en aandeleninkoop.
Barclays-analist Claudia Gaspari vindt AXA de beste keuze binnen de sector van Europese verzekeraars. Volgens de Britse bank liggen de solvabiliteitsposities van grote Europese verzekeringsmaatschappijen op het hoogste niveau ooit, ondersteund door de huidige renteniveaus. Dit verwijst naar de financiële gezondheid van verzekeringsmaatschappijen, specifiek hun vermogen om op lange termijn aan hun schulden en verplichtingen te voldoen.
Zowel Barclays als J.P. Morgan voorziet dat de waarderingskloof ten opzichte van branchegenoten, zoals Allianz, kan worden gedicht.
Orange
Koersdoel: 13,41 euro, potentieel +28 procent
Orange is een van de grootste telecommunicatiebedrijven in Europa. De Franse multinational is actief in meer dan 25 landen en biedt diensten aan op het gebied van vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Orange heeft een sterke marktpositie in het thuisland, waar het bijna de helft van de omzet en het bedrijfsresultaat realiseert.
Voor beleggers die op zoek zijn naar een defensieve belegging met een stabiele kasstroom en een aantrekkelijk dividendrendement kan Orange, volgens onder andere J.P. Morgan, een aantrekkelijk aandeel zijn. Het bedrijf opereert in een sector met hoge instapdrempels en heeft een sterke merknaam en een groot klantenbestand. De omzet kwam in 2023 uit op 44,1 miljard euro en de nettowinst steeg met 10,5 procent ten opzichte van 2022, naar 2,9 miljard euro.
Het telecomconcern uit Issy-les-Moulineaux heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de aanleg van netwerken om snel internet aan te kunnen bieden. De grootste investeringsronde in 5G en glasvezel lijkt nu achter de rug te zijn voor Orange, wat de vrije kasstroom de komende jaren kan laten toenemen. Vorig jaar waren de kapitaalinvesteringen al 6,7 procent lager dan in 2022.
Het aandeel Orange biedt beleggers een combinatie van defensieve kenmerken, zoals een lage schuldgraad (de nettoschuld is ongeveer 2 keer het bedrijfsresultaat, in lijn met de eigen doelstelling), een stabiele winstgevendheid en een fraai dividendrendement.
De uitkeringen spelen sowieso een belangrijke rol voor beleggers. Over de afgelopen tien jaar is de aandelenkoers van Orange ongeveer gelijk gebleven, maar inclusief herbelegd dividend kon er jaarlijks toch gemiddeld 4,4 procent worden verdiend.
Stabiliteit
Hoewel de groeivooruitzichten van Orange beperkt zijn vanwege de verzadigde telecommarkten, kan het aandeel een interessant onderdeel zijn van een gediversifieerde portefeuille voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten en stabiliteit. Het dividend over 2024 wordt door analisten geschat op 75 eurocent. Bij een koers van 10,50 euro belooft dat een uitkeringsrendement van 7,1 procent.
Akhil Dattani van J.P. Morgan verwacht dat het blijvende leiderschap van Orange op het gebied van netwerken en klantenservice, een positieve markttrend en een afnemende negatieve invloed van de zakelijke markt, samen zullen bijdragen aan een langverwachte ommekeer.
Op basis van verwachte cijfers van J.P. Morgan voor het boekjaar 2025, wordt het bedrijf verhandeld tegen slechts 6,5 keer de winst en een vrijekasstroom-rendement (vrije kasstroom per aandeel gedeeld door de beurskoers) van 12 procent. Voor de zakenbank is Orange op het gebied van waardering de voorkeursbelegging in de telecomsector.
Infineon presteerde het best, maar was ook het meest beweeglijk
Bron: Bloomberg, totaalrendement inclusief herbelegd dividend.
Bedrijf |
ISIN |
Koers |
Gemiddeld oordeel |
Gemiddeld koersdoel |
Potentieel |
RWE |
DE0007037129 |
€ 33,34 |
2,9 |
€ 45,13 |
35% |
Infineon Technologies |
DE0006231004 |
€ 31,67 |
2,9 |
€ 43,60 |
38% |
AXA |
FR0000120628 |
€ 31,48 |
2,9 |
€ 37,49 |
19% |
Orange |
FR0000133308 |
€ 10,50 |
2,8 |
€ 13,41 |
28% |
Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Koersdatum: 3 mei 2024. Bron: Bloomberg
Analistenadviezen en koersdoelen |
|
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |